
1 misstap is goud waard en brengt 2.115.000 euro op
Na zijn studies boekhouding en zijn legerdienst ging Alain (51) aan de slag in de bankwereld. Toen hij het gevoel had dat zijn carrière op een dood spoor zat, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Die vond hij in 2005 bij de politie. Sinds 2017 werkt hij er voor de CDGEFID, de Centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële delinquentie.
Grootschalige onderzoeken
“Wij onderzoeken vooral dossiers die we van het parket krijgen,” steekt hij van wal. “We behandelen alle mogelijke, grootschalige onderzoeken in economische, fiscale en financiële dossiers. Dat gaat concreet over btw-carrousels, misbruik van faillissementen of van maatschappelijke goederen… Niet de lokale bakker die buiten de lijntjes gekleurd heeft, dat is voor de lokale recherche.”
Een groot deel van het werk speelt zich af op kantoor, vertelt Alain: “We analyseren eerst alle mogelijke documenten: btw-aangiftes, boekhouding, mailverkeer, telefoongesprekken enzovoort. Nadat we dat verzameld hebben, begint het veldwerk met onder andere onaangekondigde huiszoekingen en de verhoren natuurlijk.”
Btw-carrousel
Een van de grote onderzoeken waar Alain op meewerkte, had betrekking op een grootschalige btw-carrousel. In eerste instantie leek daar niet veel meer te rapen, geeft Alain toe: “Een groot deel van die ondernemingen was ondertussen al failliet en de mensen die erachter zaten, waren vaak stromannen. We zaten eigenlijk met een onderzoek dat niks meer zou opbrengen: het geld was al jaren weg en de zaakvoerders ook.”
Tot het parket op een bepaald moment te kennen gaf dat er in de Vlaamse rand rond Brussel een gelijkaardige fraude nog aan de gang was. Na grondig onderzoekswerk kon een link tussen beide dossiers gelegd worden. Uiteindelijk leidde internationale samenwerking tot de arrestatie van de hoofdverdachte in Bulgarije. Na zijn uitlevering werden hij en enkele handlangers hier veroordeeld. “Naast de gevangenisstraffen, kreeg elke beklaagde een boete van 24.000 euro, werd er 250.000 euro verbeurdverklaard en daarbovenop moest onze hoofdverdachte 2.115.000 euro aan btw terugbetalen,” blikt Alain tevreden terug op de case.
Gezond verstand
Een complex dossier als hierboven uitspitten, vraagt ongetwijfeld specifieke skills? “Eigenlijk moeten kandidaten vooral een goede dosis gezond verstand hebben,” legt Alain uit. “Moet je een boekhouding volledig van A tot Z kunnen lezen of uitpluizen? Moet je een jaarrekening volledig begrijpen? Nee. Maar je moet wel een zeker analytisch denkvermogen hebben zodat je linken kan leggen. Daarnaast moet je ook bereid zijn je bij te scholen en opleidingen te volgen, bijvoorbeeld een opleiding boekhouden of financiële analyse. Soms zijn dat hele specifieke opleidingen. Zo hebben we vandaag toevallig een opleiding over witwassen in de kunsthandel.”
Afwisseling en vrijheid
”De afwisseling spreekt me enorm aan. Ook al gaat het in opeenvolgende cases bijvoorbeeld telkens over btw, elk dossier is anders en dat vraagt een zeker aanpassingsvermogen. Je hebt ook al eens de kans om te reizen, waarbij je dan de tijd krijgt om iets te bezoeken of kennis te maken met buitenlandse collega’s. Je krijgt bovendien een grote vrijheid in de manier waarop je je werk organiseert en waarop je dossiers aanpakt. En – niet onbelangrijk – er is hier een zeer collegiale sfeer binnen onze eigen dienst en met de andere afdelingen, wat de werkvreugde absoluut ten goede komt.”
B3n jij Excel-lent m3t c1jfer5?
Zet je financiële kennis in bij de Financial Crime Unit.
Bekijk de vacature