Werken als beveiligingsagent in de haven van Antwerpen
“Mensen helpen en de maatschappij veiliger maken”
Havenbedrijf Antwerpen-Brugge is de tweede grootste haven van Europa en een belangrijke spil voor onze economie. Maar de haven van Antwerpen is ook het strijdtoneel van criminele organisaties die drugs verschepen, met zwaar geweld in de stad tot gevolg. Jari en Kiyan zijn beveiligingsagenten van het nieuwe politionele havenbeveiligingskorps dat de klok rond in de enorme haven patrouilleert. Het korps voert controles uit om op de eerste lijn criminaliteit tegen te gaan en de samenleving veiliger te maken. “Iedereen wil de uithalers vatten.”
Voor zowel Jari (22) als Kiyan (19) was werken bij de politie een kinderdroom. “Politieagent is altijd een heel aparte job geweest”, aldus Jari. “Er is soms kritiek op de politie, maar eens je de job zelf doet en kan tonen waar de politie voor staat, da’s prachtig. En je komt in veel uitdagende situaties terecht die je anders niet meemaakt. Telkens stap je uit je comfortzone.” Kiyan voelt net hetzelfde. “Je werkt bij de politie om mensen te helpen en de maatschappij veiliger te maken”, zegt hij. “Ik wou nooit iets anders doen.”
Hoe beveilig je een haven?
Kiyan licht het takenpakket van het nieuwe havenbeveiligingskorps van de scheepvaartpolitie toe. “In duo’s patrouilleren we in de haven, in een splinternieuwe combiwagen. We zijn zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar voor de burger. Dat alleen al schrikt de ‘uithalers’ af – criminelen die de haven binnendringen om er drugs op te halen. Als we verdachte situaties opmerken, zoals een vreemd geparkeerde auto of een kapotte omheining, gaan we over tot een controle. De beveiligingsagenten zijn dan altijd in de meerderheid: zijn er vier verdachten, dan staan we daar minstens met drie teams.”
Wanneer ze de melding krijgen dat er uithalers gesignaleerd zijn, komen de teams snel ter plaatse. “Je weet nooit wat er dan zal gebeuren”, gaat Kiyan verder. “Zullen ze gaan lopen? Zullen ze agressief zijn of meewerken? Zijn ze gewapend?” Jari vult aan: “Wel weet je dat er iets op je afkomt. ’s Nachts is iedereen meteen weer wakker. Iedereen wil die personen vatten.” Daar halen ze veel voldoening uit. “Zo ga je naar huis met het gevoel dat je een impact hebt op het drugsmilieu”, zegt Kiyan. “Maar ook eenvoudiger dingen zijn leuk, zoals mensen met autopech een handje helpen.”
70 nieuwe beveiligingsagenten
Het aantal arrestaties in de haven verdubbelde sinds er meer agenten ter plaatse zijn. Daarom wil de Scheepvaartpolitie de ondertussen beproefde manier van werken inbedden en 70 nieuwe agenten rekruteren. Er zijn geen diplomavereisten. Kandidaten die slaagden voor de screeningsgesprekken en proeven, volgen intern een politieopleiding waar een maandloon van minstens 1.850 euro netto aan vasthangt. “De opleiding – in Wilrijk of Gent – is voltijds en duurt zes maanden”, zegt Jari. “Naar het einde toe loop je stage. De inhoud is heel taakgericht.” De meeste administratie is dan ook voor de inspecteur. “Zelf typen we enkel een kort verslag, en dan zijn we alweer aan het patrouilleren.”
Tijdens de opleiding leer je elkaars rug dekken. “Je moet een teamspeler zijn”, benadrukt Kiyan. “Je vult elkaar aan als je een controle doet.” De sfeer zit in ieder geval heel goed. “Er is veel collegialiteit. Dat zie je bijvoorbeeld ook als iemand een wissel vraagt. En de scheepvaartpolitie onthaalde ons ook goed. Ze begrijpen dat we nog leren en geven vaak tips.” Een shift duurt twaalf uur, maar dat is snel gepasseerd. “Nine-to-five is niets voor mij”, lacht Jari. “Ik zet liever even door. Je werkt bijvoorbeeld enkele dagen en bent dan enkele dagen thuis.”
Dé opstap naar inspecteur
Zowel Jari als Kiyan denken erover na om na twee jaar dienst intern door te groeien tot inspecteur. “Gerechtelijke taken interesseren me ook”, zegt Kiyan. “Deze job is het perfecte opstapje naar inspecteur, omdat je al leert situaties lezen, met mensen omgaan en het materiaal gebruiken. Maar er is geen haast bij.” Jari wil elk trapje van de ladder beklimmen. “Als inspecteur kan je veel richtingen uitgaan, de speciale eenheden bijvoorbeeld. Dat is leuk om in het achterhoofd te houden.”
Meer weten over werken voor het Havenbeveiligingskorps?
Ontdek het hier