collega's

Wat betekent werken bij de politie?

Nooit stoppen met groeien

Eén van de redenen waarom Els de overstap naar politie heeft gemaakt, is omdat ze wist dat er heel veel (groei)mogelijkheden zijn. Ze is gestart als inspecteur interventie in een lokale zone, nam deel aan een promotie-examen, werd hoofdinspecteur en kwam zo op de noodcentrale terecht. Momenteel is ze waarnemend diensthoofd en denkt ze eraan om via promotie-examens mee te doen voor commissaris. Ook horizontaal zijn er heel wat mogelijkheden om te groeien. Er bestaat een groot aanbod aan opleidingen die je kan volgen. Er bestaan ook tal van mogelijkheden om naast de eigen functie een specifieke rol op te nemen en ook hierin te groeien. “Na 10 jaar werken in de privé heb ik de stap toch durven zetten en ik heb er nog geen seconde spijt van. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen de politie”, geeft Els aan, “er bestaat eigenlijk geen plafond.”

Naomi is als persoon dan weer sterk gegroeid. Naast de vrijheid die ze krijgt om verschillende opleidingen te volgen, ervaart ze als maatschappelijk assistent elke dag het belang van goede communicatie. “Je kan misschien niet altijd alles oplossen, maar als je duidelijk uitlegt waarom je er bent, dan win je het vertrouwen van de mensen en kan je het verschil maken.”

Politiewerk is mensenwerk

Zowel Naomi als Els hebben in hun job veel menselijke contacten. “We werken aan dossiers, maar zijn vooral bezig met de mensen daarachter.” Ze hebben allebei geleerd om te gaan met verschillende persoonlijkheden, ze hebben leren luisteren en bemiddelen en zijn afgestapt van heel wat clichés die bestaan. Ze ervaren elke dag dat problemen in alle lagen van de bevolking voorkomen. Door hun job bij de politie kunnen ze iets terugdoen en maken ze echt het verschil.

Naomi heeft als maatschappelijk assistent veel contact met gezinnen. Het geeft haar elke keer weer voldoening als ze een oplossing kan bieden voor zowel ouders als kinderen. “Ouders die geen uitweg meer zien toch kunnen helpen, daarvoor doe je het elke dag. “Of mijn geüniformeerde collega’s ondersteunen tijdens hun opdrachten, ook dat maakt mijn job boeiend.”

Voor Els gaat het vooral om contacten met de collega’s op het terrein. “Hen ondersteunen in de uitvoering van interventieopdrachten, de juiste inschattingen maken om hen door de opdrachten te loodsen en zo uiteindelijk de burger helpen, dat maakt het elke dag weer spannend.”

Teamspirit en collegialiteit

Of je nu bij één van de 23 lokale zones of bij één van de 7 federale diensten in de provincie Antwerpen werkt, je komt terecht in één grote familie.

Zowel Els al Naomi werken in hun job samen met andere politiediensten. Het politielandschap is zo divers en net dat maakt het zo boeiend. “Je staat er ook nooit alleen voor, er zijn altijd collega’s waar je op kan terugvallen”. Collegialiteit is enorm belangrijk bij de politie. Je moet blindelings kunnen vertrouwen op je collega’s. En dat kunnen zowel geüniformeerde collega’s als burgerpersoneelsleden zijn. Elke dag werken zij samen, sommigen van achter de schermen, anderen rechtstreeks in contact met de burger. “Trouwens, met twee (of meer) bereik je altijd meer dan alleen”, merkt Naomi op.

Els geeft aan dat ze nog elke dag met blij is met haar job. “Ik ben nog nooit met tegenzin gaan werken!”. Ook Naomi kan dit bevestigen: “het is mijn droomjob”, vult ze aan.