Introductie

De Directie hondensteun (DACH) werd opgericht in 1968 bij de speciale school van de toenmalige rijkswacht en stond in voor de operationele opleiding van haar honden en geleiders.
Anno 2021 maakt DACH deel uit van de Algemene directie bestuurlijke politie van de Federale Politie en is ze definitief gehuisvest op het voormalig militair domein van Neerhespen.

De Hondensteun staat ter beschikking van alle politieoverheden en -diensten voor zowel algemene als meer specifieke vragen m.b.t. de inzet van politiehonden in het raam van opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie (voorbereiding van een politieoperatie, specifieke wetgeving, bijzonder fenomeen, contactadressen in het buitenland enz.).

DACH bestaat uit een operationele zuil, een opleidingszuil en een certificeringscentrum.

Recherche

Gespecialiseerde hondenteams

Momenteel beschikt de Federale Politie over een honderdtal gespecialiseerde hondenteams. De meeste daarvan zijn werkzaam bij de Hondensteun. De overige teams zijn actief bij de speciale eenheden. De Hondensteun werkt met een service level agreement met andere lijnentiteiten van de Federale Politie zoals de Spoorwegpolitie, de Luchtvaartpolitie, de Wegpolitie en de Scheepvaartpolitie om dagelijks honden in te zetten op hun grondgebied.

De Hondensteun telt meerdere en verschillende disciplines (teams): 

  • Actieve drugshonden
  • Passieve (stille) drugshonden 
  • Explosievenhonden  
  • Speurhonden  
  • Patrouillehonden 
  • Honden menselijke resten 
  • Brandhaarddetectiehonden 
  • Migratiecontrolehonden
  • Zedenhonden
     

De aanvalshonden van de Federale Politie behoren tot de Directie van de speciale eenheden (DSU). Maar deze honden worden door de Directie hondensteun opgeleid.

Certificering

Certificeringscentrum

De Directie hondensteun verzekert, in samenwerking met het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV), de kwaliteitsgarantie van de hondenteams binnen de private sector.

Het certificeringscentrum werd in 2018 officieel erkend door DGLV voor het periodiek certificeren van de explosievenhonden van de private bewakingsfirma’s.

Het certificeringscentrum organiseert specifieke trainingen in het kader van, onder andere, het zoeken naar explosieven en dit voor binnen- en buitenlandse eenheden van politie, alsook Defensie en douane. Verder werkt het centrum innovatieve projecten uit en staat het in voor het uittesten van nieuwe geuren en technieken, in nauwe samenwerking met universitaire centra, wetenschappelijke laboratoria en directies binnen de Europese Commissie. Tenslotte staat het certificeringscentrum in voor het beheer en de verdeling van oefenpreparaten ten behoeve van de hondengeleiders binnen de Geïntegreerde Politie alsook de douane.

Check

Internationale samenwerking

De Directie hondensteun zetelt in een internationale werkgroep (ECAC) die Europese regelgeving en protocols met betrekking tot certificering voorbereidt. DACH onderhoudt nauwe contacten met verschillende landen zoals Nederland, Frankrijk, Duitsland, enz. Hierbij wordt informatie en kennis uitgewisseld, nieuwe trainingsmethoden en -technieken geanalyseerd en verschillende hondenspecialisaties onderzocht en geëvalueerd. In het kader van ‘Frontex’ werden er minimumnormen vastgelegd voor de inzet van hondenteams van de diverse lidstaten aan de buitengrenzen van Europa.

Deze samenwerking heeft enerzijds tot doel de inzet van gespecialiseerde hondenteams nog meer te kunnen afstemmen op de concrete vraag van de gerechtelijke instanties, lokale en federale politiediensten. Anderzijds komt deze samenwerking ook de kwaliteit van de gespecialiseerde hondenteams ten goede.

Hondengeleider worden

Deelname aan de selectieprocedure kan enkel met de graad van inspecteur of hoofdinspecteur van politie. Het beschikken over een tuin waar een dubbele kennel kan worden geplaatst, alsook een veilige ruimte voor stalling van een dienstvoertuig, is een praktische vereiste. De kandidaat-hondengeleider dient een grote beschikbaarheid voor de dienst aan de dag te leggen. Een permanente interesse en motivatie om een politiehond te vormen en te onderhouden is een must.

De basisopleiding duurt tussen 5 en 26 weken en legt vooral de nadruk op het sociaal gedrag, de mogelijkheid om het hondenteam te allen tijde in te kunnen zetten zonder stress en vanzelfsprekend het operationele luik van de specifieke discipline. Na de basisopleiding moet een hondenteam jaarlijks een voortgezette opleiding volgen om het niveau te controleren. Tijdens deze voortgezette opleiding wordt er ook tijd voorzien voor eventuele bijscholingen over nieuwe technieken of tactieken.

Ik zoek een job in uniform

Formation
Meer info

Ik zoek een job in burger

Meer info

Ik ben nog niet geslaagd voor de selectieproeven

Je bent er bijna!

Om je kandidaat te stellen voor een uniformfunctie, moet je eerst slagen voor de algemene selectieprocedure van de politie.

Meer over onze vacatures in uniform

Ik ben reeds geslaagd voor de selectieproeven

Momenteel zijn er geen openstaande vacatures

Bedankt voor je interesse om bij ons te werken. Momenteel zijn er even geen openstaande uniformfuncties bij onze directie. Houd onze presentatiepagina verder in de gaten. We horen namelijk graag van jou.

Een job in burger? Bekijk onze uitgelichte vacatures.

Momenteel zijn er geen openstaande vacatures

Bedankt voor je interesse om bij ons te werken. Helaas zijn er even geen openstaande vacatures bij onze directie. Houd onze presentatiepagina verder in de gaten. We horen namelijk graag van jou.

Image video

Een hondengeleider ontmoeten

Hebt u vragen over de verschillende hondendisciplines of over het beroep van hondengeleider? Neem contact op met één van onze collega's die met veel plezier een antwoord zal geven op al uw vragen.

Neem contact met ons op