Overslaan en naar de inhoud gaan
JobPol website banner

Opleidingstraject

Tijdens de opleiding voor beveiligingsagent van politie krijg je alle nodige basiskennis mee voor het terreinwerk. De opleiding vindt plaats in de federale scholen te Gent en Wilrijk en bestaat uit theoretische en praktische vakken alsook uit enkele periodes van werkplekleren.

Gezien het belang dat afstandsonderwijs in onze opleidingen begint te krijgen, is het bezit van een PC en een goede internetverbinding een toegevoegde waarde om de opleiding te volgen.

Bij aanvang van de opleiding maak je kennis met het werkdomein en wordt er aangeleerd hoe een beveiligingsagent moet reageren op specifieke toestanden. Enkele theoretische vakken zijn: 

  • communicatie;
  • interventie;
  • GGPZ (gemeenschapsgerichte politiezorg);
  • wegverkeer;

Naast deze theoretische vakken komen er ook enkele praktische vakken aan bod zoals sport en geweldbeheersing.

De periode van ‘werkplekleren’ is het ideale moment om de theorie in de praktijk om te zetten. Hier ga je meedraaien in een ploegensysteem met afwisselende uren (nachten, weekends …).

Op het einde van de opleiding wordt er tenslotte gekeken of de aspirant in staat is om:

  • te handelen volgens het wettelijke kader met respect voor mensen;
  • zijn of haar werk uit te voeren vanuit een professionele en waardige houding.

Door dit alles te combineren en goed aan te leren, is de aspirant-beveiligingsagent klaar om met het echte werk te starten.

Indien je voor dit alles slaagt, kan je aan de slag bij de Directie van de beveiliging van de Federale Politie. Daar zal je tewerkgesteld worden als volwaardige beveiligingsagent van politie.