Overslaan en naar de inhoud gaan
JobPol website banner

Jobbeschrijving - agent

Het operationeel kader van de geïntegreerde politie bestaat uit politieambtenaren die in drie kaders zijn verdeeld: het basiskader, het middenkader en het officierskader.

Het operationeel kader kan bovendien een kader van agenten van politie omvatten. De personeelsleden van dit kader worden agenten van politie genoemd. Ze zijn geen politieambtenaren, maar hebben wel een beperkte politiebevoegdheid.

Als agent van politie leg je je vooral toe op verkeersopdrachten zoals de vaststelling van verkeersongevallen, verkeersregeling en – toezicht. Je houdt ook toezicht op de naleving van lokale politieverordeningen en je kan politieambtenaren bijstaan in bepaalde door de wet voorziene gevallen (bijvoorbeeld het fouilleren van personen).

Als agent van de politie kan je werken in één van de politiezones van de lokale politie. De federale politie biedt geen werkgelegenheid voor dit kader, met uitzondering van het detachement op de nationale luchthaven te Zaventem. Daar zijn agenten van politie belast met verkeershandhaving voor de terminals van de luchthaven, met patrouilletaken in de Schengen-pier, met toezichtsopdrachten en met controleacties.