Werken bij de politie is werken bij een korps, al dan niet in uniform

De politie is een begrip in de samenleving. Ieder van ons kent de politie wel op de één of de andere manier. Sinds 2001 spreken we trouwens van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus. In de samenleving heeft ze een steeds groter vertrouwen bij de bevolking opgebouwd!

Maar wist je ook dit? De politie is een grote werkgever. Stel je even voor:  een bedrijf waar dagdagelijks zo'n 49.500 mensen werken. Dat doen ze verdeeld over 190 politiekorpsen (189 lokale korpsen en het korps van de federale politie). Bovendien werkt de politie in partnerschap met de bevolking, haar overheden en de andere partners in de veiligheidszorg.

Je kunt bij de politie op verschillende niveaus aan de slag, zowel in ‘blauwe' als ondersteunende functies. Niet iedereen bij de politie doet hetzelfde werk. Net als bij ieder ander bedrijf zijn er verschillende functies op verschillende niveaus. Volg maar even met ons mee ...

Bij de korpsen werken:

Uniformfuncties

circa 80% als beroepspolitiefunctionaris (dit noemen we de politieambtenaren van het operationeel kader). Zij dragen meestal een uniform en een wapen.

 

Burgerfuncties

 

circa 20% werkt in administratieve, ondersteunende en technische functies (dit noemen we de niet-politieambtenaren van het administratief en logistiek kader, ook wel CALog genoemd). Zij dragen geen uniform.